Saturday, 16 December 2017

Neighbours lose fight to prevent new house

A WOMAN has been granted permission for a new house despite opposition from neighbours and councillors, writes Emma Griffin.

A WOMAN has been granted permission for a new house despite opposition from neighbours and councillors, writes Emma Griffin.

Priscilla Rackham plans to add the three-bedroom property to her own terraced home in King’s Road, Henley, extending the terrace, following the approval of South Oxfordshire District Council’s planning committee.

Town councillor David Silvester urged the committee to reject the plans due to the loss of open space and vegetation and the impact on the street scene and building line.

He said: “There are now very few public green spaces in Henley and this proposal would take one of them. It would also take out at least one attractive laburnum tree in which many Henley residents take delight each year.

“The proposed dwelling interferes with the current building line and the site lines of properties in Baronsmead as well as some of the properties in King’s Road.

“A planning application for permission to build a dwelling at 16 Baronsmead, opposite, was refused. More recently, permission to build a dwelling in Ravenscroft, across the road, was also refused.”

Neighbour Jean-Yves Pitarakis, of Baronsmead, said the new house would be out of keeping with the area.

He said: “The new house would project seven metres outside the building line along Baronsmead, creating a chaotic asymmetry along this pleasant but narrow cul-de-sac.

“It will also create a dangerous precedent with many other houses possibly seeking to transform their integral garage entrances into bay windows facing King’s Road.”

Councillor Joan Bland, who represents Henley north ward, said there was no evidence that the land was public property, so there were no strong planning reasons against the extension, adding: “The majority of objections are mainly on aesthetic reasons.”

Councillor Robert Simister, who represents Shiplake, said the loss of public space was not a huge issue, adding: “There is a large park area a short walk away.”

The application had been amended from a previous version which included plans to build a detached garage at the back of the property.

Mrs Rackham said the width, depth and height of the new building would be “similar” to that of the existing property.

More News:

Latest video from

Youngsters dazzle at music competition
 

POLL: Have your say