Monday, 21 August 2017

Neighbours object to extension

NEIGHBOURS have objected to plans to extend a house in Henley.

NEIGHBOURS have objected to plans to extend a house in Henley.

The owner wants to add two-storey side and rear extensions with integral garage to his home in St Andrew’s Road.

The existing garage in the back garden would be demolished to provide a new access on to Belle Vue Road.

Residents of both St Andrew’s Road and Belle Vue Road have sent written objections to South Oxfordshire District Council.

Chris and Brigitte Bond, of St Andrew’s Road, said: “Our greatest concern is the drastic change in the building line of St Andrew’s Road, which would change the nature of one of Henley’s historic residential roads.

“The side wall of the proposed extension would be considerably closer to the road than the walls of any other house or outbuilding along the road.”

The couple also complained that an upper storey window in the new gable end would look directly into their garden and house.

They said the proposed driveway seemed “precarious” because it was on a blind corner and drivers turned into Belle Vue Road at speed.

Andrew Gadsby, of Belle Vue Road, agreed that the driveway would be dangerous as pedestrians were very likely to be in the blind spot of an emerging driver.

Iain Angus, also of Belle Vue Road, said: “The proposed appearance of the finished building is huge and ungainly and out of keeping with the surrounding properties.”The residents were supported by the Henley Society and Henley Town Council’s planning committee, which recommended the application is refused.

Deputy Mayor Martin Akehurst said: “It is quite a large extension. The size is significantly changing the building line. It could set a dangerous precedent.”

Councillor David Clenshaw said: “The proposal adversely affects the character of the conservation area and the properties opposite.”

Councillor Elizabeth Hodgkin added: “It seems to me totally out of keeping.”

The application says the privacy of neighbouring properties was “carefully considered”, adding: “A new first floor window has been given obscure glazing and the new patio level was lowered to prevent overlooking of the neighbouring garden.”

More News:

Latest video from

VIDEO: WW2 battles relived at Mapledurham
 

POLL: Have your say