Monday, 23 October 2017

Yoga studio planned for roof of oast house

A ROOFTOP yoga studio is set to be created in Henley.

A ROOFTOP yoga studio is set to be created in Henley.

Sports shop and clinic Athlete Service wants to convert the roof of the Oast House, which is in the Greys Road car park, in order to run the professional sessions.

A planning application for a terrace has been submitted to South Oxfordshire District Council, the planning authority.

The yoga studio would be open from 9am to 5.30pm Monday to Saturday.

Laurence Plant and Rob Griffiths launched the business at the Henley Enterprise Park in December 2013 before moving to the Oast House towards the end of 2014. The premises have had a variety of uses over the years, including a boxing club, offices, a nightclub and, most recently, home to the Henley Club, a gym.



A design and access statement with the application says: “The design of the terrace will not affect the structural integrity of the building.

“The proposed works will create an independent structure which will sit on top of the existing flat roof. It will utilise the previously unusable space.

“Pre-application advice was sought, which confirms that the proposal must not encroach on to the neighbouring properties’ privacy. Therefore, it has been specified that an opaque balustrade with a minimum height of 1,100mm must be placed around the terrace. We feel that this will be more than adequate due to the proposed purpose of the new terrace.”

District council planning officer Simon Kitson said: “Although the existing extension is of limited architectural merit and recessed behind the main elevation, this is a sensitive location within the conservation area due to the special architectural interest of the Oast House and the level of potential visibility from public vantage points within the Greys Road car park.

“As detailed designs have not been submitted at this stage, it is not possible to assess the potential visual impact of the external changes upon the character and appearance of the building or the wider area.

“However, I consider that it should be possible to find an appropriate design which would both provide the necessary safety features and avoid any adverse visual impact.

“Provided that the subsequent application demonstrates an appropriate level of privacy screening and a design which is sympathetic to the character of the building and its historic setting, it is my opinion that a formal submission is likely to be viewed favourably by the council.”

The district council will make a decision by July 22.



More News:

Latest video from

VIDEO: WW2 battles relived at Mapledurham
 

POLL: Have your say